DCIM100MEDIADJI_0940.JPG

5%-os Áfa hosszabbítás 2026-ig

Szerezd meg te is lakossági árlistánkat a teljes műszaki leírásokkal!

Bár felreppentek olyan hírek, hogy a 2024-es év végével a belterületi 5%-os Áfa melletti építkezés lehetősége is megszűnik, ezeket végül cáfolták. Sőt, a napokban megjelent friss rendelet végül 2026. december 31-ig lehetővé tette a kedvezményes adózást.

Alapfeltételek

Mi kell ahhoz, hogy új otthonunkat 5%-os áfakulccsal építhessük meg? Bár a napokban a fókusz a határidőkre terelődött, fontos kritériumoknak is meg kell felelnünk, amik ezúttal nem változtak:

  1. Az ingatlannak belterületen kell felépülnie, méghozzá lakóövezetben. Nyaralóövezetben épített ingatlan esetén nem igényelhető az 5%-os Áfa.
  2. Maga az ingatlan is csak lakóépület lehet.
  3. Lehetőség van ikerház és társasház építtetésére is.
  4. Azonban a maximum alapterület 300 nm.

Újdonság – határidők

A fenti kritériumok semmit nem változtak. Újdonságot a határidők jelentenek. A napokban közölt kormányrendelet szerint akkor lehet élni az 5%-os áfa lehetőségével, ha az építési engedélyt 2026. december 31-ig elfogadják. Ezt tekinthetük úgy is, hogy eddig a dátumig kell megkapnunk az ÉTDR számot.

Ha ebbe a határidőbe belefértünk, az építkezést és a szükséges engedélyeztetéseket 2030 végéig van lehetőségünk elintézni.

Érdemes-e kivárni?

Saját tapasztalataink szerint a 2025-ös évi kivitelezések iránt is már most, 2024 tavaszán megnövekedett az igény. Az építőipar újabb lendületet kapott az 5%-os Áfa lehetőségének fenntartásával, így aztán jelentős árcsökkenés nem várható. Így aztán mi azt javasoljuk, hogy ha egyéb külső tényező nem indokolja, inkább ne várjunk az építkezés, engedélyeztetés intézésével – a jelenlegi feltételek valószínűleg kedvezőbbnek mondhatók, mint azok, amik a jövőben várnak az Építtetőkre.

Belevágnék! Hogyan kezdjem?

Ha építkezés előtt áll, de lennének kérdései, szívesen segítünk!

Értékesítőnk, Cserna Mónika felkészülten áll meglévő és leendő ügyfeleink rendelkezésére. Elérhetőségeit itt találhatja meg:

Kapcsolat

Szerezd meg te is lakossági árlistánkat a teljes műszaki leírásokkal!

Ünnepi nyitva tartás

Kerekharaszti gyártóüzemünk és hatvani irodánk téli leállás és azt követő leltár miatt 2023. december 18-tól 2024. január 5-ig zárva tart!

Szeretnéd látni egy SIP ház felépítésének teljes folyamatát?

Győző, az egyik kedves ügyfelünk lépésről lépésre dokumentálta egy Adam-House felépítésének teljes folyamatát: a tervezéstől az átadásig. Közös munkánkról készült fényképeit és tapasztalatait a család blogján osztotta meg.

Weboldalunk sütiket használ a hatékonyabb felhasználói élmény érdekében. (részletek)