BETÖLTÉS...

Azonnali mentalitásváltást és a betonnal való leszámolást sürgetik

Az építészeknek fel kellene hagyni a beton használatával, erre a következtetésre jutottak az Architecture of Emergency konferencia résztvevői, akik azonnali mentalitásváltást sürgetnek az építészetben és az építőiparban.

A londoni eseményen az épített környezettel kapcsolatos tudományágak szakértői, tudósai és aktivistái vettek részt és azt vizsgálták, milyen intézkedéseket lehetne tenni építészeti berkekben az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. A résztvevők szerint ha egyetlen, gyorsan kivitelezhető megoldást kellene mondani arra, hogyan védhetné az építészet jobban a környezetet, akkor már holnap abba kellene hagyni a betonban való gondolkodást. A mesterséges építőanyagot határozták meg a szén-dioxid emisszió főbűnöseként, hiszen a betonépítésre évente előállított négy milliárd tonna cement a teljes szén-dioxid-kibocsátás nyolc százalékát teszi ki.

A University of Cambridge akadémikusa, Michael Ramage elmondta, ha ma találná fel valaki a betont, akkor senki nem gondolná, hogy az alkalmazása jó ötlet. Az építészmérnök szerint a fa sokkal környezetbarátabb, egyben megbízhatóbb alternatíva, a szén-dioxidot a növekedés során oxigénné alakítja. Az a hihetetlen infrastruktúra, ami megvan a betonhoz, fájóan hiányzik a fák esetében. Az Európai Unió előírásai szerint a szén-dioxid kibocsátást 2030-ra 40%-kal csökkenteni kellene, azonban még a fenntarthatósági szempontokat érvényesítő betonépületek is akadályozzák ezt a törekvést.

A jelenlévők kiemelték azt is, hogy a cement- és betoniparnak nem igazán tetszik, hogy egyesek az erőteljesebb fa felhasználás mellett lobbiznak, és támadásba lendültek, felhívva a figyelmet a faépületek állítólagos veszélyeire. A Waugh Thistleton alapítója, Andrew Waugh szerint nagyon okosan és körültekintően kell eljárniuk a fák használata melletti érvelésben, mert a betonhívők ugyanúgy beleálltak a harcba, mint az elmúlt évszázad végén a dohányipar. Waugh cége egyébként úttörő szerepet tölt be a laminált favázakkal való építkezésben, valamint többszintes faépületek létrehozásán is kísérletezik.

A résztvevők szerint szükség van a jelenlegi modell és gondolkodás radikális átalakítására, még akkor is, ha a beton használatának visszaszorítása rövid távon lakhatási problémákat eredményez.

A jelenlegi szisztéma ugyanis jelentős környezeti károkat okoz, és a leggazdagabb egy százalékot gazdagítja tovább. A jelenlévő Greenpeace aktivista, Danielle Paffard egyenesen odáig ment, hogy nincs idő a beton fokozatos kivezetésre, most kell cselekedni.

Egyre többek és egyre hangosabban szólalnak meg azért, hogy csökkentsék az építészet és az építőipar ökológiai lábnyomát, legutóbb brit építészek érveltek a parafa használata mellett. A konferenciáról további részleteket itt olvashattok:

Watch the Architecture of Emergency climate summit

 

Cégünk, az ADAM-HOUSE Innovatív Kft. által épített SIP házak bármelyike felépíthető talajcsavarra is betonalap helyett, amivel a lehető legkevesebb ökológiai lábnyomot hagynak épületeink. Célunk az alternatíenergiák használata mellett a környezettudatos épületek építése és az úgynevezett “szárazépítészet” maximális kihasználása.

 

forrás: octogon.hu

 

Hozzászólások (2)

Feltehetően nem az a helyes út, hogy számoljunk le a betonnal – kell, hogy legyen valami arany középút…
A fával történő építészet pont hasonló, vagy még rosszabb gondokat okoz, mint a betonos; gondoljunk csak Horvátország, Dalmácia letarolt részeire., a fák Velencének estek áldozatul, és a velenceieknek annyi eszük volt, hogy nem a saját fáikat használták (értsd: Velence cölöpalapozás).

Könnyen lehet harcosan azt mondani, hogy ezt, vagy azt ne! Elfogadható indok az ökolábnyom csökkentése. És?! Mi legyen helyette? A fa nem nagy ötlet, az majdnem biztos.

Szerintem kell ez is, az is. Hogy mi az optimális arány? Na, ezt sakkozzák ki az okosok!

A fával való építkezésnél sokaknak jut az eszébe, hogy hol mennyi fát kell kivágni az építkezésekhez. A valóság viszont az, hogy nem az ilyen építkezések rombolják a bolygót – mintahogy a cikkben is olvasható -, hanem a bányászat és az egyéb hozzáköthető munkálatok. A legtöbb fafeldolgozó – mint például a mi partnereink is – fenntartható erdőgazdálkodásokból származó faanyagokból dolgoznak és termelnek.
A mi véleményünk az, hogy a fa igenis nagy ötlet és bízunk abban, hogy a mi hazánk is rövid időn belül felzárkózik a nyugati fejlett országokhoz és egyre többen állnak át az energiatakarékos és környezettudatos építkezésre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük